Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
За блатовете
белтъци белтък | 12 бр. бр. | |
захар захар | 360 g g | |
орехи орех | 500 g g | |
нишесте нишесте | 30 g g | |
сол сол |
За крема
заквасена сметана заквасена сметана | 600 g g | |
натурален шоколад
натурален шоколад (80%) | 300 g g | |
млечен шоколад млечен шоколад | 300 g g | |
масло масло | 100 g g | |
сол сол |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listТорта Гараш
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Разбивамe белтъците с миксер, като добавяме постепенно захарта до получаването на плътна смес. Смиламе орехите с нишестето и солта. Добавяме ги към белтъците и разбъркваме нежно с шпатула или тел, до равномерно разпределяне на орехите. Нанасяме от сместа количество за един блат (с дебелина около 1 cm) в тава с хартия за печене и печем на 180° C за 12-15 min.
Всеки блат печем отделно. Сместа е достатъчна за 4 блата.
Загряваме сметаната за крема на котлон или в микровълнова фурна, без да кипва. Натрошаваме шоколада и го заливаме с горещата сметана. Оставяме сместа за 5 min, за да се разтопи шоколада. Разбъркваме до получаването на хомогенна смес. Добавяме маслото на кубчета и бъркаме до пълното му разтапяне.
Във формата за торта редуваме блат с крем, като завършваме с крем. Ако кремът стегне преди да сме готови, може да го загреем отново в микровълнова фурна или на водна баня.
Охлаждаме тортата в хладилник за 2-4 h. След това изваждаме от формата и заливаме с още от крема. Поръсваме с натрошени орехи. Нарязваме на парчета и поднасяме на стайна температура.
Хитринките на шеф Тончев:
– Важно е купата и миксерът да са чисти. Наличието на каквото и да е зацапване от мазнина или от малки количества жълтък, ще попречи белтъците да се разбият на стабилна пяна.
– С медни съдове и/или инструменти се разбива по-бързо.
– Бавното добавяне на захарта помага да се вкарва максимално много въздух в сместа.