Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
За пареното тесто
вода вода | 125 ml ml | |
прясно мляко прясно мляко | 125 ml ml | |
масло масло | 125 g g | |
сол сол | ||
захар захар | 1 ч.л. ч.л. | |
брашно брашно | 150 g g | |
яйца яйца | 5 бр. бр. |
За сладкарския крем
прясно мляко прясно мляко | 500 ml ml | |
жълтъци жълтък | 6 бр. бр. | |
нишесте нишесте | 25 g g | |
брашно брашно | 25 g g | |
захар захар | 120 g g | |
ванилия ванилия | ||
сол сол | ||
масло масло | 125 g g |
За ганаша
шоколади
шоколад (натурален 60%+) | 200 g g | |
сладкарска сметана сладкарска сметана | 200 g g |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listЕклерова торта
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Кипваме заедно водата, млякото, маслото, захарта и солта за тестото в тенджера на средна температура. Добавяме брашното, разбъркваме и готвим на среден огън за около 1 min, като на дъното трябва да се оформи тънък слой от тестото.
Прехвърляме тестото в купа, за да се охлади. Добавяме яйцата едно по едно, като всяко разбъркваме до пълното му смесване с тестото. Изсипваме сместа в пош и шприцоваме върху хартия за печене под формата на блат. С малко от сместа може да прилепим хартията в четирите ъгъла на тавата.
Печем блатовете на 220° C за 5 min, след което намаляваме температурата на 180° C и печем още 25 min. Изсипваме прясното мляко за крема в тенджера и загряваме на средна температура, но без да кипва. Разбъркваме останалите съставки за крема, без маслото. Към тях на тънка струйка добавяме горещото мляко. Връщаме сместа на котлона и я готвим на средна или ниска температура при постоянно бъркане, докато се сгъсти (5-8 min). След като заври, засичаме 1 min и готвим при усилено бъркане.
Сваляме крема от котлона към него добавяме маслото на кубчета, като бъркаме до пълното му разтапяне. Изсипваме крема в тавичка, покриваме го плътно с фолио и оставяме да се охлади напълно за 1-2 h. След това разбиваме за кратко с миксер и изсипваме върху изпечения блат. Поставяме отгоре другия блат. Изсипваме врялата сметана върху шоколада за ганаша, оставяме да се разтопи за около 5 min и разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
Изсипваме ганаша върху тортата и я оставяме да се охлади за 3-4 h.