Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
свинско месо за готвене свинско месо за готвене | 500 g g | |
целина
целина (от глава) | 200 g g | |
лук лук | 1 глави глава | |
лапад лапад | 100 g g | |
свинска мас свинска мас | 1 с.л. с.л. | |
картофи картоф | 3 бр. бр. | |
жълтъци жълтък | 2 бр. бр. | |
прясно мляко прясно мляко | 300 ml ml | |
олио олио | 30 ml ml | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер | ||
лют червен пипер
лют червен пипер (или сухи люти чушки по желание) |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listСвинска чорба с лапад и мас и застройка с мляко
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Нарязваме целината и лука на ситно, а месото – на малки кубчета. Загряваме маста и олиото и запържваме месото, докато хване загар от всички страни. Изваждаме го и в същата мазнина задушаваме зеленчуците. Връщаме месото при тях, добавяме вода и оставяме да поври около час, докато месото омекне. След това прибавяме картофите – също на кубчета, и лапада и варим още 20 min. Овкусяваме със сол и черен пипер.
Разбиваме жълтъците с млякото и застройваме супата, като постепенно разреждаме застройката с малко от бульона и накрая добавяме към супата. След това сваляме ястието от огъня, защото не бива да ври със застройката.
По желание поръсваме с лют червен пипер или със сушени люти чушки при сервиране.
Интересно: В старата българска кухня месото се употребявало доста ограничено – в зависимост от сезоните, периодите на блажене и пост, обредността. Свинското например се ядяло от Коледа до Великите пости. Ако те се падали по-късно, когато никнели зелениите като лапада, можело да се приготви вкусно блюдо, подобно на показаното тук.