Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
телешки стекове телешки стек | 800 g g | |
червен пипер червен пипер | 2 с.л. с.л. | |
телешки бульон телешки бульон | 1 l l | |
червено цвекло червено цвекло | 4 глави глава | |
люти чушки люта чушка | 3 - 4 бр. бр. | |
чесън чесън | 10 скилидки скилидка | |
лук лук | 3 глави глава | |
олио олио | 30 - 40 ml ml | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listЧукано червено цвекло и телешко месо в глинен съд
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Осоляваме телешкото и го запържваме в тенджера от всички страни до златисто. Режем лука на едро и го слагаме при месото в тенджерата. Добавяме червения пипер и телешкия бульон. Щом заври, преместваме цялата смес в глинен съд и печем във фурна за 3 часа на 180° C с похлупак, а после още 30 минути без похлупак.
В същата фурна за същото време изпичаме и необеленото цвекло в отделна тава или обвиваме всяка глава в алуминиево фолио и ги поставяме около глинения съд. Ако използваме готово сварено цвекло, го добавяме в отделен съд към края на готвенето на телешкото, за да се запече леко. Когато изстине, го обелваме и леко го намачкваме в саханче с чесън, сол, олио и с лютите чушки.
Поднасяме цвеклото като основа, а върху него поставяме телешкото месо.
Интересно: Червеното цвекло е било силно разпространена кореноплодна култура по нашите земи заедно с ряпата и гулията. Нашите прабаби го наричали чукундур. От него са правели както туршии, така и петмез, през зимата са го пекли и в жарта на домашните огнища.