Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
брашно
брашно (пшенично, за козунак) | 550 g g | |
прясно мляко прясно мляко | 140 ml ml | |
суха мая суха мая | 7 g g | |
захар захар | 200 g g | |
яйца яйца | 4 бр. бр. | |
ванилия ванилия | 1 | |
лимони
лимон (кората от него) | 1 | |
олио олио | 60 ml ml | |
краве масло краве масло | 60 ml ml | |
сол сол | ||
сушени плодове сушени плодове | 150 g g |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПухкав козунак, омесен в домашна хлебопекарна
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Разбъркваме 50 ml хладко прясно мляко, 7 g суха мая и 1 с.л. захар. Отделно в купа разбиваме 3 яйца с миксер, добавяме 180 g захар, 90 ml прясно мляко, 1 ванилия и кората от 1 лимон.
Смесваме 60 ml разтопено масло с 60 ml олио. Слагаме 2/3 от мазнината при яйцата и разбъркваме.
Пресяваме 550 g брашно и към него добавяме щипка сол.
Слагаме съставките в хлебопекарната, като спазваме реда: мая, яйчена смес и накрая брашното. Включваме хлебопекарната на програма „Месене“ и месим общо 3 пъти за по 30 min. Доливаме остатъка от мазнината на втория етап от месенето.
Изваждаме тестото и го слагаме върху добре намаслен плот. Разделяме го на три и разточваме всяко парче на тънко. Поръсваме с нарязаните сушени плодове и завиваме тестото на фитил, а трите фитила сплитаме на плитка.
Намазваме тавичката с мазнина и оставяме козунака да втаса за поне 1 h или във фурната на 25 – 30° С, докато удвои обема си. Разбиваме 1 яйце и мажем с жълтъка, поръсваме с кристална захар и печем козунака 40 – 45 min на около 180° С.