Верига от любими рецепти
Плосък балкански хляб със самардала

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

пшенично брашно пшенично брашно
(по избор може и пълнозърнесто, лимецово или друго)
200 g g
бакпулвер бакпулвер0,5 пакетчета пакетче
олио олио300 ml ml
вода вода100 ml ml
сол сол1 ч.л. ч.л.
самардала самардала
(или ронена чубрица и шарена сол в съотношение 1:1)
1 ч.л. ч.л.
черен пипер черен пипер

Плосък балкански хляб със самардала

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(156)

Начин на приготвяне

Смесваме сухите съставки в купа заедно с подправките. Добавяме олиото и постепенно наливаме водата при непрестанно месене. Всяко брашно поема различно, така че е възможно да не използваме цялото количество вода. Размесваме добре до получаване на меко и еластично тесто.
Тестото оформяме в топка, която разделяме на 4 равни части.
Върху набрашнена повърхност с помощта на точилка, а може и на ръка, изтъняваме всяка част до получаването на блат с дебелина около ½ см. 
Загряваме тиган или грил тиган (ако имаме грил на дървени въглища, хлябът ще получи невероятен пушен вкус). Намазваме всяка от страните на плоския хляб с малко олио и печем по минута – минута и половина от всяка страна. Сервираме топъл, с добавки на вкус.

Интересно: Има ли нещо по-домашно от домашно приготвения хляб? Този се комбинира страхотно с хумус, свежа пролетна салата и любими разядки. Или намазан с масълце, докато е още топъл, и поръсен с дъхави родни подправки – чубрица, самардала, шарена сол… Вкусове, които напомнят на вкъщи. 
Самардалата е подправка, типична за Балканския полуостров, която е най-популярна и използвана у нас. Чубрицата пък е истинска емблема на родния вкус – може би най-познатата българска подправка по света. Затова е и забавен парадокс, че в миналото всички слабо познати подправки и билки са се наричали „чубрици“.