Верига от любими рецепти
Царевична полента със зеленчуци и фалафели

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

бадеми бадем200 g g
чушки чушка4 бр. бр.
фалафели фалафел800 g g
портокали портокал1 бр. бр.
резене/фенел резене/фенел2 бр. бр.
сол сол
черен пипер черен пипер
маслиново масло маслиново масло4 с.л. с.л.
бадемова напитка бадемова напитка800 ml ml
мащерка мащерка1 ч.л. ч.л.
полента полента200 g g
магданоз магданоз1 връзка връзка
чесън чесън1 скилидки скилидка

Царевична полента със зеленчуци и фалафели

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(9)

Начин на приготвяне

Загряваме фурната на 190° С. Накълцваме бадемите и ги запичаме в горещ тиган без олио, след което ги оставяме да изстинат. 
Измиваме чушките и ги нареждаме върху тавата за печене заедно с фалафелите.
Настъргваме кората на портокала и изстискваме сока. Измиваме и нарязваме фенела и го мариноваме в малка касерола със сол, черен пипер, 2  с.л. маслиново масло и половината кора и сока на портокала. Поставяме касеролата при чушките във фурната и печем за около 18 min.

През това време слагаме бадемовата напитка да заври в тенджера и я подправяме с малко мащерка, сол и черен пипер. Внимателно добавяме царевичния грис, като разбъркваме и намаляваме температурата. Разбъркваме непрекъснато полентата, докато се готви.
Отново намаляваме температурата и оставяме да набъбне на най-ниската степен.
Измиваме магданоза, подсушаваме и нарязваме на ситно. Обелваме и нарязваме чесъна на ситно. Смесваме магданоза с чесъна, черния пипер, 2 с.л. маслиново масло и останалата портокалова кора.

Поставяме полентата в чиния, отгоре подреждаме 1 чушка, 2 парчета фенел и няколко фалафела и поливаме с магданозения сос. Поръсваме с бадемите.