Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
масло масло | 190 g g | |
захаросани портокалови корички захаросани портокалови корички | 100 g g | |
захаросани лимонови корички захаросани лимонови корички | 100 g g |
За закваска
брашно брашно | 250 g g | |
вода вода | 150 ml ml | |
суха мая суха мая | 4 g g |
За тестото
брашно брашно | 250 g g | |
суха мая суха мая | 7 g g | |
ванилия ванилия | 1 шушулки шушулка | |
вода вода | 60 ml ml | |
жълтъци жълтък | 7 - 8 бр. бр. | |
сол сол | 8 g g | |
захар захар | 150 g g |
За пълнежа
стафиди стафида | 150 g g | |
ликьор „Амарето“ ликьор „Амарето“ | 75 ml ml |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПанетоне
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Накисваме стафидите в горещ ром, амарето или портокалов сок и ги оставяме да набъбнат за 1 – 2 h.
Може да използваме готови захаросани корички или да направим домашни. За тази цел обелваме портокалите и лимоните и нарязваме корите им на тънки ивички. Слагаме ги в тенджера и покриваме с вода. Оставяме ги на висока степен на котлона, докато водата заври. Прецеждаме ги и изплакваме добре. Повтаряме процедурата още веднъж и след това добавяме захарта. Покриваме с вода, която като количество трябва да бъде колкото захарта. Готвим коричките на ниска степен на котлона под капак за 1 – 2 h, докато омекнат и се захаросат.
Продължаваме с приготвянето на закваската. В купа пресяваме брашното, добавяме водата и маята и разбъркваме, докато всички съставки се смесят много добре. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 2 – 3 h на стайна температура или за 10 – 12 h в хладилник.
В друга купа пресяваме брашното за тестото. Добавяме маята и разбъркваме внимателно, за да се смесят сухите съставки. Към тях прибавяме водата, жълтъците и ванилията и разбъркваме, докато съставките се смесят. Започваме да месим тестото. Тази стъпка може да се изпълни ръчно или с помощта на кухненски робот. Добавяме и предварително направената закваска и доомесваме, докато тестото стане гладко и еластично. Напълно готово е, когато лесно започне да се отделя от стените на купата. Прибавяме солта и захарта и продължаваме с месенето, докато захарта напълно се усвои и няма следи от кристалчета.
На финала добавяме мекото масло на порции, като продължаваме да месим, докато получим гладко тесто.
Нарязваме захаросаните корички на малки кубчета и ги добавяме заедно със стафидите към тестото. Отново месим добре, докато се разпределят равномерно в тестото. Покриваме с кърпа и оставяме тестото да втасва на стайна температура за 2 h.
*За допълнителна еластичност на всеки 30 – 40 min тестото може да се прегъва от четирите края, подобно на плик.
Разпределяме тестото в подходяща форма. Може да го изпечем цялото наведнъж, но може и на по-малки порции във формички.
Оформяме тестото така, че да е подходящо за формата, която сме избрали. Вадим от купата, прегъваме и го събираме на плот, за да се получи стегната топка. Преместваме го внимателно във формата за печене и покриваме с кърпа. Оставяме го да втаса още веднъж за 2 h, докато удвои или утрои обема си.
Непосредствено преди да го изпечем правим няколко разреза по повърхността. Може с нож, но по-лесно и удобно е с бръснарско ножче или ножица. Слагаме парче масло в центъра на разреза и печем на 170° C за 40 – 60 min.
Когато панетонето е готово, вадим от фурната и докато е още топло, пробождаме долната страна с две шишчета и го оставяме да се охлади с горната част надолу за 12 h.