Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПечени подкиселени чорбаджийски чушки с чесън и сирене
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Изпичаме чушките в сух тиган или на грил. За да омекнат, ги задушаваме в тенджера под похлупак с малко олио и пресните зелени подправки, нарязани на ситно.
Режем главите чесън наполовина през средата. В тиган загряваме олио и ги запържваме добре от страната на разреза до златисто, след което ги слагаме във фурна, увити във фолио с малко свинска мас и сол. Печем за около 30 минути на 180° C.
В тигана кипваме оцета с меда и го добавяме към чушките. Изстискваме готовия чесън при чушките, овкусяваме със сол и черен пипер и разбъркваме.
Поднасяме чушките с натрошено сирене, поръсено с червен пипер и олио.
Интересно: Това ястие събира в едно най-важното от българската трапеза, а именно – люти чушки, чесън, сол и оцет. В народните представи тези продукти заедно с лука били смятани не само за храна, но и за пазители на дома и здравето на обитателите му.