Верига от любими рецепти
Стекове от карфиол със сос Чимичури

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

карфиол карфиол1 глави глава
маслиново масло маслиново масло
сол сол
черен пипер черен пипер

за Чимичури соса

магданоз магданоз1 връзка връзка
риган риган2 - 3 стръка стрък
чесън чесън2 скилидки скилидка
маслиново масло маслиново масло3 с.л. с.л.
оцет оцет1 с.л. с.л.
сол сол0,25 ч.л. ч.л.
червен пипер червен пипер
(лют, на люспи)
1 щипки щипка
черен пипер черен пипер1 щипки щипка

за гарниране

каперси каперси1 с.л. с.л.
маслини маслина
(Каламата без костилка)
5 - 6 бр. бр.

Стекове от карфиол със сос Чимичури

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(142)

Начин на приготвяне

Загряваме фурната на 200° C градуса. Почистваме карфиола от листата, измиваме го и го подсушаваме. Разполовяваме го и от всяка половина отрязваме по един стек с дебелина 1,5-2 cm. Ако главата карфиол е по-голяма, от всяка половина може да извадим по 2 стека.

Застиламе плитка тава с хартия за печене. Внимателно поръсваме стековете с маслиново масло, сол и черен пипер от двете страни.  Запичаме в загрята фурна за 10-12 min от всяка страна. 

Нарязваме на ситно магданоза и ригана. Поставяме ги в подходяща купа. Към тях прибавяме счуканите скилидки чесън, маслиновото масло, оцета и подправките. Разбъркваме добре. 

Поднасяме стековете с готовия сос, каперси и нарязани на шайби маслини Каламата.