Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
филе от дива сьомга филе от дива сьомга | 4 бр. бр. | |
праз лук праз лук | 500 g g | |
тиква тиква | 1,5 kg kg | |
тиквено семе тиквено семе | 30 g g | |
салвия салвия | 3 - 4 стръка стрък | |
готварска сметана готварска сметана | 200 ml ml | |
зеленчуков бульон зеленчуков бульон | 100 ml ml | |
портокали
портокал (сока и настърганата кора) | ||
олио олио | 3 с.л. с.л. | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПържена сьомга с огретен от тиква и праз
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Почистваме праза, нарязваме го на колелца с дебелина около 1 cm и го бланшираме 2 - 3 min във вряща подсолена вода. След което го заливаме със студена вода и го оставяме да се отцеди.
2. Обелваме тиквата, разрязваме я на две, отстраняваме семките и воднистата част и нарязваме месестата част на тънки шайби. Нареждаме на пластове нарязаната тиква, колелцата праз и тиквените семки в плитка намазнена форма за огретен, като подправяме леко със солта и черния пипер. Накълцваме на ситно листенцата на 2 стръка салвия. Смесваме ги със сметаната, бульона, сока от портокал, солта и черния пипер и разбиваме. Заливаме огретена и печем в предварително загрята на 200°C фурна за 50 - 60 min, докато тиквата омекне.
3. Междувременно измиваме и подсушаваме филетата сьомга, натриваме ги със солта, черния пипер и кората от портокал. Запържваме ги в сгорещено олио по 2 - 3 min от всяка страна. Накълцваме останалата салвия, наръсваме рибата с нея и я сервираме с огретена.
Съвет:
Можем да приготвим огретена и с обикновена тиква или с тиква Хокайдо. В зависимост от сорта, времето за приготвяне ще се съкрати малко.